torsdag 3. juni 2010
Når løvetanna gliser gul og freidig, skal man holde hodet kalt, plukke blomstene og koke sirup og annet som tar seg ut på glass.

Det er ingen hemmelighet at løvetannblomster og knopper kan brukes til sirup, picles eller dram. Men er det bryet verd?

Løvetannsirup smaker himmelsk, både lys og mørk variant. Picles av knopper er mest av alt... tja... underfundig, mens drammen (under) er et kapittel for seg.



Sånn gjør du

Plukk blomster og gå i gang, knopper også om du vil lage picles.


Løvetannplukking tar knekken på manicuren, men fargen bukker under for vann og såpe.

Blomsterbunnen med den grønne bladkransen kan brukes i sirup og picles, men stilken får ikke være med, ikke så mye som en millimenter! Den smaker beskt og ødelegger alt.

Du har vel husket små glass? Vasket og kokt etter steriliseringskunstens regler? Da er tid for kjøkken-moro:

Himmelsk sirup

200–250 gram blomster
(eller 2 digre dobbelt-never)
1 liter vann
1 sitron i skiver
1 kilo sukker

Kok blomstene i vannet i 15–20 minutter. Skum av og la trekke over natten, maks ett døgn. Fjern så blomstene, klem ut all væsken oppi gryta. Nå lukter, ser og smaker det hele ufyselig, men det er forbigående! Kok opp blomstervannet med sukker og sitronskiver og la det putre til sirupen er passelig tykk, et par timer eller så. Fjern sitronen, hell sirupen på små, varme glass og lukk straks.

Jeg liker tynn sirup. Det kan has på eller i alt + da er det litt mindre sukkerinnhold per teskje... Sirup kan gjerne kokes på brunsukker, bruk den harde klumpen som ligger igjen i skapet.

Underfundig picles

Etter ymse forsøk med knopp-sylting, velger jeg den klassiske varianten. Det vil si:

– Knopper i alle stadier kan brukes, men yngre knopper er mest delikat. Velvokste knopper gir en noget pussig tygge-opplevelse.
– Beregn omtrent 1/2 liter lake til 1 liter knopper.
– Kok opp knoppene med en klype salt, la trekke i 2 minutter og sil av vannet.
– Laken kokes av 4 deler 5% eddik og 1–2 deler sukker.
– Ha litt helpepper og/eller finhakket chili i bunnen på varme glass.
– Fyll helt opp med knopper, hell over kokende lake og lukk straks. Laken må stå over knoppene.

Vent noen dager før prøvesmaking.

Egenrådig dram

Fyll et glass med blomster og hell på 40% sprit. Lukk, sett mørkt og la stå i ett døgn eller to. Sil av blomstene. Drammen tåler ikke lagring og reagerer med luft, så det er bare å forsyne seg. Men godt er det ikke!

I løvetanndram brukes kun de gule blomstene, alt grønt må plukkes bort. Det er et pirk, og helt ærlig: får du for mye løvetann (og det gjør du), bruk den heller til pynt.

La løvinnen blomstre

Løvetannen er strålende vakker med sine 200 blomster i hvert eneste hode. Nyt synet!

Kilder: Sara Dekke: "Hjemmets kokebok", Christiansens Boktrykkeri, Oslo 1938 – Oskar Steingrimsen: "Din egen dram", Aschehoug, Oslo 1982 –  Matoppskrift – Hageflekken Takk til Th's hender for velvillig medvirking


   BETONG: Tramp i bedet BRYGG: Dugelige myggmidler  



2 kommentarer:

Anne (Moseplassen) sa...

Flott frøken denne frøken Ugang :)
Kjempehyggelig at du er med på konkurranse!

Anonym sa...

What a great resource!

Velkommen til alt som er fint, artig, nyttig eller bare veldig godt :-)

AKKURAT NÅ...

... blogges det i hytt og pine. Heng med likevel
– plutselig seiler det inn en uunnværlig notis – eller utforsk lenkene nedenfor.

FØLG FIES NOTISER

Fies notiser på Facebook
Fies notiser på Twitter
og endelig på Blogglisten