torsdag 2. august 2012
08:26 |
Lagt inn av
Fies notiser
Jeg tar vare på glass i alle størrelser og fasonger, hellig overbevist om at de kommer til nytte en gang. Noen gjør det.
Glass er fantastisk emballasje som fortjener å gjenbrukes om att og om att. Det gjelder bare å forberede dem.
Dugelige glass Ethvert glass duger til noe, men skal glasset brukes til sylting, bør det ha metalllokk som trekker seg sammen med et knepp.
Bruk små glass til mat. Tøffe, digre glass kan gjøre annen nytte.
Fjern alle spor Gamle etiketter og limrester må bort av estetiske grunner. Angrepsstrategien er å
1) vaske i såpe og vann, bløtlegge hvis gjenstridig eller
2) skrubbe med svamp eller stålull. Er ikke alt borte nå, gjenstår å
3) bruke løsemiddel som rødsprit eller isopropanol.
Glassene steriliseres når de skal brukes. De blir helt lufttette om de fylles med varme saker.
100 % rent Glass og lokk skal være nyvasket.
1) Legg alt i ei gryte, fyll i vann til det dekker helt. Kok opp.
2) Kok i minst 10 minutter.
3) La alt ligge i det kokvarme vannet til det er tid for påfyll.
Godt konservert Nå gjelder det å være rask og utstyre seg med hendig gripeverktøy (også det sterilisert):
1) Ta opp glass og lokk, hell ut vann og la de siste restene fordampe – det tar kun et øyeblikk.
2) Fyll glassene med innholdet, dette må også være kokvarmt. Tørk vekk søl på kantene.
3) Skru på lokket umiddelbart, helt tett.
Når det hele etterhvert kjølner, høres et lite knepp i lokket: signalet på at godsakene er vel bevart i lufttette glass.
Informativ pynt Merkelapper som avslører innhold og dato er obligatorisk. Fest med limstift, det er lett å vaske vekk.
Holder lenge Uåpnede glass holder i evigheter om de oppbevares mørkt og svalt. Når glasset åpnes, går det raskt nedover med holdbarheten, avhengig av innholdet. Ha åpnede glass i kjøleskapet.
God syltedag! Det gjør litt godt, smaker enda bedre og er herlig avlegs kjøkken-syssel!
I GLASSET: Sukkerlake til bærmos LAG OGSÅ: Urterøre
Glass er fantastisk emballasje som fortjener å gjenbrukes om att og om att. Det gjelder bare å forberede dem.
Dugelige glass Ethvert glass duger til noe, men skal glasset brukes til sylting, bør det ha metalllokk som trekker seg sammen med et knepp.
Bruk små glass til mat. Tøffe, digre glass kan gjøre annen nytte.
Fjern alle spor Gamle etiketter og limrester må bort av estetiske grunner. Angrepsstrategien er å
1) vaske i såpe og vann, bløtlegge hvis gjenstridig eller
2) skrubbe med svamp eller stålull. Er ikke alt borte nå, gjenstår å
3) bruke løsemiddel som rødsprit eller isopropanol.
Glassene steriliseres når de skal brukes. De blir helt lufttette om de fylles med varme saker.
100 % rent Glass og lokk skal være nyvasket.
1) Legg alt i ei gryte, fyll i vann til det dekker helt. Kok opp.
2) Kok i minst 10 minutter.
3) La alt ligge i det kokvarme vannet til det er tid for påfyll.
Godt konservert Nå gjelder det å være rask og utstyre seg med hendig gripeverktøy (også det sterilisert):
1) Ta opp glass og lokk, hell ut vann og la de siste restene fordampe – det tar kun et øyeblikk.
2) Fyll glassene med innholdet, dette må også være kokvarmt. Tørk vekk søl på kantene.
3) Skru på lokket umiddelbart, helt tett.
Når det hele etterhvert kjølner, høres et lite knepp i lokket: signalet på at godsakene er vel bevart i lufttette glass.
Informativ pynt Merkelapper som avslører innhold og dato er obligatorisk. Fest med limstift, det er lett å vaske vekk.
God syltedag! Det gjør litt godt, smaker enda bedre og er herlig avlegs kjøkken-syssel!
I GLASSET: Sukkerlake til bærmos LAG OGSÅ: Urterøre
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Velkommen til alt som er fint, artig, nyttig eller bare veldig godt :-)
AKKURAT NÅ...
... blogges det i hytt og pine. Heng med likevel
– plutselig seiler det inn en uunnværlig notis – eller utforsk lenkene nedenfor.
15 kommentarer:
kjekt og greit og informativt :)
Jeg har vokst opp med en skikkelig gammeldags bondekone til mor, så syltingen kom inn med store øser i barndommen.
Og når man har vokst opp på hjemmelaget, så blir ikke syltetøy fra Lerum helt det samme gitt..
Så bra innlegg! Takk for påminnelsen.
Og isopropanol er kanskje bedre å bruke enn rødspriten? Jeg har brukt mest av rødspriten fra før ;)
Hyggelig at dere finner nytt i gammel lærdom. Anne: barndomsdrømmer, ja - det blir helst med det :) og Assa: helt riktig, jeg foretrekker isopropanol, men rødsprit i nøden...
Alt som kan brukes igjen, er bra! Takk for at du minner os på dette. Det er så lett å bare hive det i søppelen.
Visst återanvänder jag burkar och flaskor för sylt och saft eller vin.
Det hemgjorda smakar bäst och så vet jag vad det innehåller!
Bra bilder!
Gott Nytt År!
Takk for informativt innlegg!
Jeg pleier stort sett å kaste glassene til resirkulering, men ser jo nå at jeg kunne brukt dem om igjen i stedenfor :)
Kort og enkelt sier jeg:
Takk, dette likte jeg å lese og å se
Hei og tusen takk for hyggelig og ikke minst linken til din side.
Jeg tillot meg å legge din link i innlegget mitt (håper det går greit ?.) Synes dette var så fint å dele med flere;) Hilsen og takk for titten;)
Nice site, nice and easy on the eyes and great content too.
Och vi får inte glömma bort att det är otroligt ekonomiskt (och gott) att göra även andra typer av konserver än bara sylt och sötsaker. Inlagd smörgåsgurka är ett exempel som jag rekommenderar alla att prova!
Mange glass er fine og decorative. Jeg har lært meg en teknikk der jeg dekorerer glassene med en slags frostet farge. Det gir fin effekt og kan gi nytt liv til gamle syltetøyglass.
http://lillepilt.com/dekorering-av-glass/
Inspirerende innlegg med veldig lekre bilder.
Håper du har ei flott jul, Fie!
Pludrehanneklem
Kjære Fie,
Jeg jobber for nettstedet Alleoppskrifter.no der brukerne kan søke gjennom titusener av oppskrifter fra norske mat nettsteder og mat blogger.
Jeg la merke til at du har et stort antall smakfulle oppskrifter i bloggen din og jeg vil gjerne foreslå deg til å ta en titt på vår Matbloggtoppen her: http://www.alleoppskrifter.no/matbloggtoppen
Hvis du ønsker å legge til din mat-blogg til listen og få resept indeksert på Alleoppskrifter.no, er alt du trenger å gjøre å følge instruksjonene her: http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen
Vårt konsept er allerede live i de andre Skandinaviske landene, samt i Sør- og Sentral-Europa, og vi leverer tusenvis av besøkende til mat bloggerne daglig. Noen av de beste mat bloggerne får 10.000 + besøkende fra oss på en ukentlig basis.
Forhåpentligvis vil din egen mat blogg også være opp i toppen!
Varme hilsen,
Christina
http://www.alleoppskrifter.no/
Hei :-)
Jeg samler og samler på tomme glass :-)
og mannen min kaster de som han finner :-(
Så flere gode tips om hva de kan brukes til , mottas med takk :-)
Ha en fin helg :-)
Veldig bra side. Men det forbauser meg at ingen bruker krystalsoda til å fjerne etiketter og få glass rene. Det er et godt gammelt prudukt. Kjøpes på Jernia.
Hilsen Roland kjøkkenmann