søndag 8. august 2010
Kokt, kald sei eller syltet makrell – det går ut på det samme for kokken. Sommerens beste middag er det uansett. 


Eneste bud for herligheten, er at fisken er helt fersk! Rett fra havet og opp i gryta – det går ikke å kjøpe fisk med ukjent dødsdato.

I kokevannet tilsettes per liter vann:
2-4 ss salt
1-2 ss eddik (7%)
1-2 ts helpepper
1-2 lauvbærblad
Noen mener man skal være litt knepen med lauvbærbladene, andre vil også ha i 1/2 ts allehånde per liter vann, dill og/eller løkbåter.

Bruk skjønn og smak til når laken koker opp. Jo feitere fisken er, dess tøffere lake tåler den gjerne.

Først: Del seien (norlendinger)/makrellen (søringer) i passelige stykker. Kok opp vann med tilsetningene og la fisken trekke til den er ferdig, det tar som vanlig 8–10 minutter.

Eventuelt: Har du mye fisk, fråts i nykokt fisk med flatbrød og smør (oftest midt på natta).

Så: Fisken som skal serveres kald/syltet (stryk det som ikke passer), skal ligge i kokevannet. Hele gryta settes i kjelleren til avkjøling. Dagen etter er det festmiddag.

Endelig: Kokte poteter er obligatorisk tilbehør. Videre: agurksalat og pisket rømme eller en annen salat og pepperrotsaus eller majones (det har jeg bare lest), rødbeter... Mulighetene er mange, det blir som man er vant til, tror jeg.

Flere fisker: Sild og gjørs tåler samme behandling.


Kilder: Inga Høst og Ingeborg Milberg "Matlære", Aschehoug 1956 – Ingrid Espelid (red) "Gyldendals store kokebok", Gyldendal 1981 – "Makrell", Eksportutvalget for fisk, Tromsø 1999.


  ANNET VÅTT: Slange i paradis Fjollete svømmekamper  


2 kommentarer:

irene sa...

Nam! Det har blitt noen kaldsei-middager i sommer! :)

no1_seigia sa...

Naaamm!!

Velkommen til alt som er fint, artig, nyttig eller bare veldig godt :-)

AKKURAT NÅ...

... blogges det i hytt og pine. Heng med likevel
– plutselig seiler det inn en uunnværlig notis – eller utforsk lenkene nedenfor.

FØLG FIES NOTISER

Fies notiser på Facebook
Fies notiser på Twitter
og endelig på Blogglisten