søndag 4. mai 2014
Gjeddekakene står til gull takket være mammas eminente kjøttkvern, klassikeren Husqvarna Reliance 10.


Gjedda er ikke bare stygg og slimete, den har også uhorvelig med bein. Ergo kjøttkvern!

Andre maskiner – som kutter istedenfor å kverne – duger altså ikke når målet er at beinene skal menge seg umerkelig med resten av farsen.

Med kverna og gjedda i hus, skrider jeg til verket. Det vil si:
   1 kg gjeddefilet (langt fra beinfrie!)
   1 ss salt
males tre ganger, til slutt lar jeg
   1 kokt potet
følge etter gjennom kverna. Videre sper jeg med
   1 ss potetmel
   4 dl melk
   2 dl fløte
   1 egg
   100 g smør
(smeltet og avkjølt)
   1 ts hvitpepper
   1 ss revet muskattnøtt

det tørre først, så væsken litt om gangen, egg og smør til slutt.

Og viktigst: Legg alle krefter til, det skal bankes og røres det hardeste man orker – fort som bare det!

(Eltemaskin er sikkert bra å ha)

Sannhetens time! Er farsen passelig fast? Godt nok rørt? Riktig krydret? Prøvekaken gir svaret.

Jeg steker i smør + margarin + rapsolje på middels/svak varme, to ganger på hver side.

Resultatet? 25 himmelske gjeddekaker!

Og den som vil ha fler, kan spe på med mer melk og mel.


Oppskriften er sterkt inspirert av "Gjeddekaker fra Andebu" på matoppskrift.no.
Kjøttkvern fra mamma, gjedde fra gavmilde elvefiskere (nei, jeg fikk ikke napp selv, men ja, jeg fikk gjedde likevel…). Takk alle sammen!


Likte du denne notisen? Da liker du kanskje også


3 kommentarer:

Anne sa...

Smør i fiskekaka? Så artig, det skal jeg altså prøve!

Anonym sa...

Hello everyone, it's my first pay a visit at this
web page, and post is genuinely fruitful in support of me, keep up
posting these posts.

my page ... just click the up coming post

hp laserejt sa...

thank for sharing....

Velkommen til alt som er fint, artig, nyttig eller bare veldig godt :-)

AKKURAT NÅ...

... blogges det i hytt og pine. Heng med likevel
– plutselig seiler det inn en uunnværlig notis – eller utforsk lenkene nedenfor.

FØLG FIES NOTISER

Fies notiser på Facebook
Fies notiser på Twitter
og endelig på Blogglisten