torsdag 10. mars 2011
11:51 |
Lagt inn av
Fies notiser
Det er ei skam at ei voksen dame aldri har laget flesk og duppe. Nå skal det bli historie!
Flesket er saltflesk og duppe er hvitsaus. Hvorfor sausen heter så, må gudene vite.
1) Stek saltflesk i smør/margarin. Stek på svak varme. Når flesket er ferdig: hold det varmt og gå til punkt 3.
2) Kok poteter og kålrabi (til stappe). Stapp kålrabien menssausen duppa putrer.
3) Laghvitsaus duppe på stekefettet. Bruk helmelk og en skvett kålrabikraft. For Løtendupp: la sjalottløk glaseres lett i fettet. For Tjømedupp: ha i hakket gressløk til slutt.
Siden jeg kan dette hver for seg, skrider jeg ivrig til verket :-)
Ekte kjøkkenkløner: se oppskrift på kålrabistappe og hvitsaus.
Vel bekomme!
Men når sant skal sies, er ikke flesk-og-duppe tradisjonsmat for meg. Er det fordi sånne fleskemiddager hørte østlandsbonden til? Ved nordlandskysten kom hverdagsmaten fra havet.
Kilde: Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Foto: samme og Microsoft clipp art.
Flesket er saltflesk og duppe er hvitsaus. Hvorfor sausen heter så, må gudene vite.
1) Stek saltflesk i smør/margarin. Stek på svak varme. Når flesket er ferdig: hold det varmt og gå til punkt 3.
2) Kok poteter og kålrabi (til stappe). Stapp kålrabien mens
3) Lag
Siden jeg kan dette hver for seg, skrider jeg ivrig til verket :-)
Ekte kjøkkenkløner: se oppskrift på kålrabistappe og hvitsaus.
Vel bekomme!
Men når sant skal sies, er ikke flesk-og-duppe tradisjonsmat for meg. Er det fordi sånne fleskemiddager hørte østlandsbonden til? Ved nordlandskysten kom hverdagsmaten fra havet.
Kilde: Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Foto: samme og Microsoft clipp art.
Likte du denne notisen? Da liker du kanskje også
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Velkommen til alt som er fint, artig, nyttig eller bare veldig godt :-)
AKKURAT NÅ...
... blogges det i hytt og pine. Heng med likevel
– plutselig seiler det inn en uunnværlig notis – eller utforsk lenkene nedenfor.
13 kommentarer:
Jeg er ingen kløpper på kjøkkenet,
men dette er en rett jeg har laget i mange år.
Synes den smaker kjempegodt!
Ha en fin torsdag.
Klem
En favoritt mellom norske tradisjonelle retter!
Har aldri laget den selv....har blitt litt bortskjemt av min Nordmann ;-)
Dette kan da friste, hvis jeg er i rette fleske-humør en dag ;-) Oppskriften skal noteres bak øret og lages når fleske-friste-dagen kommer.
Og takk for kommentaren hos meg. Det er noe om å la flekkene på kniven si sin historie.
Du er en dyktig skribent, og det gjør at man får lyst til å lese videre her. Tror sannelig jeg gjør det ...
Marit
Klarer nok ikke så så entusiastisk overfor dette som du var for Hakk.
Ingen tradisjon for dette i vår familie dessverre.
Er duppe nesten hvitsaus? Da har jeg levd i fullstendig uvitenhet i snart 27 år!
Jeg ble servert en gan Flesk og duppe, men holdt meg til duppa da jeg ikke spiser svin. Er ikke så glad i svinekjøtt. Men jeg liker grisen.
At jeg aldri noen sinne har hørt om flesk og duppe sier vel kanskje det meste om mitt forhold til kjøkken og matlaging... Men jeg liker både hvit saus og bacon så det hadde sikkert smakt godt :)
Ønsker deg en fin ukeslutt!
Yum - det lyder lækkert! Håber det smagte godt! Og tak fordi du kiggede forbi min blog=)
Har dessverre ikke hørt om duppe før- men ble veldig sulten nå... men sulten nok til å prøve å lage dette? Det gjenstår å se, for nå er det lunsj i kantinen- og det pleier å drepe all matglede ;)
Jeg har aldri forsøkt dette. I trøndelag har vi klubb og duppe - da er duppe en brunost-saus (som jeg heller ikke har noe sansen for, så jeg spiser ikke duppe, men elsker klubb).
Lykke til med å prøve ut mer norsk tradisjonsmat :-) og blogge om det ;-)
Jeg har ihvertfall aldri laget dette, og ikke vet jeg om det skjer heller:O)
Her er det saltkjøtt og stappe som hører tida til...før fasten:O)...ikke laget det heller, jeg..
Nyt lørdagen, klem fra meg;)
Kålrabbistappe er dödsgott!
Flink er du!
Er ikke dette en Østlandssendingen fra Telemark og Østover. Tror ikke vi er vant til det på Vestlandet om tradisjon . Tor det er kjempegodt !