søndag 11. september 2011
Plutselig var jeg den lykkelige eier av mer nyplukkete kantareller enn jeg klarte å konsumere i en jafs. Da gjelder det å vite råd. 

Løsningen heter forvelling og frysing. Ingen hokus-pokus egentlig, sett bort fra at sopp forvelles uten vann.

Etter at soppen er renset og delt i passelige biter, er det bare å:

1) Putte i gryta og varme opp.

Bruk medium varme, rør litt av og til og pass på at alt blir gjennomvarmt. Poenget er å kverke jordbakterier & andre ulumskheter.


Jepp, soppen skrumper til det halve og enda mer.



2) Ha i bokser – inklusive væsken – avkjøl og frys.

Jeg vil helst ha mange bokser små...




NB: Merking er obligatorisk!






Takk til svensken som delte raust av sine sopp-tips for sopp-noviser.

Likte du denne notisen? Da liker du kanskje også: 


9 kommentarer:

Osloskånskan sa...

Heldig er du!

Anki sa...

Skogens gull?
Heldig du er som har slik godis å ta frem ved senere anledning.
Klem :)

Alvas hobby sa...

Så herlig!
Kantareller er knallgodt:)
Skulle gjerne hatt litt i frysen av den ja...
Klem til deg!

Bringebær sa...

Takk for tips, jeg har alltid lurt litt på det der med forvelling! Soppen ser herlig ut...

Marian N. Larsen sa...

Super tip! Jeg har også været på kantareljagt i de danske skove. Og jeg er ikke færdig endnu.. uhmn de svampe er vidunderlige....

KH Marian

demie sa...

min nordmann er ekspert on kantereller...jeg mye å lære fortsatt. takk for hjelpet ; )

Tovepia sa...

Dette er snaddermat og så godt til viltmat spesielt...kanskje fordi jeg sjelden har slik flott sopp.
Nyt uka, men først kvelden, klem fra meg;)

Trinity sa...

Barndomsminner. Mamma og mormor som står på kjøkkenet og forveller sopp på høsten. Kan nesten kjenne lukten etter å ha lest innlegget ditt :-)
Mmmm
Jeg husker at vi vikk kantareller stekt med løk og bacon biter til kvelds etter soppturer.

Herlig!

Anonym sa...

det er også superenkelt å tørke soppen. Man legger den da uttover avispappir å lar den ligge der i ca en uke (avhengig av innetemp og hvor fuktig soppen var da du plukket den). Etter den er tørr kan man legge den på tørre, rene glass å spare de til en vinterdag. Slik sett trenger man ikke så mye fryseplas...
Ved bruk tilsetter man bare litt varmt vann til den mengden soppen man vil bruke å lar de stå i bløtt i ca 10 min :)

(alternativt kan man tørke de på rist, ca 50 grader, med ovnsdøra oppe)

Velkommen til alt som er fint, artig, nyttig eller bare veldig godt :-)

AKKURAT NÅ...

... blogges det i hytt og pine. Heng med likevel
– plutselig seiler det inn en uunnværlig notis – eller utforsk lenkene nedenfor.

FØLG FIES NOTISER

Fies notiser på Facebook
Fies notiser på Twitter
og endelig på Blogglisten